Per què no hi ha hagut

grans dones artistes?

Això es preguntava la investigadora Linda Nochlin l’any 1971. I és que si ara sortíssim al carrer i preguntéssim a qualsevol pel nom de 5 homes artistes, de ben segur que sortiria Picasso, Dalí, Leonardo, Miquel Ángel o Rafael, per exemple. Però… i si fem el mateix preguntant per dones artistes? Més enllà de Frida Kahlo, poques són les persones que en treurien gaires noms més. Aquesta xerrada pretén explicar al públic general què ha passat amb elles, per què no apareixen als llibres d’història de l’art i, sobretot, si elles van ser – o no – GRANS artistes.

Ni Mona Ni Lisa

Ni Mona Ni Lisa és un projecte de divulgació cultural en perspectiva de gènere.Si féssim l’exercici de sortir al carrer i preguntar a algun/a vianant pel nom de cinc artistes homes, és altament probable que ens poguessin respondre. Ara bé, si repetíssim aquest exercici preguntant pel nom de cinc artistes dones, el resultat no seria el mateix.

Aquest projecte neix amb la voluntat d’oferir un gra de sorra per a reparar aquest problema. Es vol intervenir des de l’àmbit de la divulgació cultural en clau de gènere, a partir de vistes guiades, viatges culturals, cursos i tallers, xerrades a centres educatius i contingut gratuït a xarxes socials.

Micromecenatge

Ni Mona Ni Lisa és un projecte que porta 2 anys en funcionament i ha col·laborat amb entitats, instituts i museus, però per a que pugui seguir professionalitzant-se, li cal una empempta! Es necessita finançar la compra de material per a les visites i els tallers en línia, la promoció del projecte i la realització d’una nova pàgina web professional. Si poguessis fer un cop de mà d’acord al que puguis aportar, m’ajudaries moltíssim a poder créixer com a projecte i també com a professional!

Judith Méndez Moreno

Judith Méndez Moreno

Historiadora de l'Art, docent i divulgadora cultural en perspectiva de gènere

Sota el nom de “Ni Mona Ni Lisa” porta liderant, des de fa dos anys, un projecte de visibilització a partir de cursos, viatges i visites guiades sobre la vida i obra de dones artistes.

Ha treballat per la Fundació Joan Miró, el Museu d’Història de Barcelona, la Casa Elizalde, el Museu Arxiu Tomàs Balvey, el Festival Panoramic i ha donat classes al programa internacional del CETT Barcelona.

També trobareu les seves publicacions a la revista de divulgació AB ORIGINE, i ha fet ponències per la Universitat de Barcelona i la Universitat Complutense de Madrid, a banda de centres extra acadèmics com ateneus i universitats populars.

Granota de Can Bassa